Фортуна «Кальциту» не допомогла: «червоно-білі» чекають наступного суперника в ЛЧ

Матч-відповідь між «Кальцитом» та «Прометеєм» у рамках другого кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів обіцяв бути цікавим та непередбачуваним. Адже, незважаючи на комфортну перевагу в Запоріжжі, якість гри «червоно-білих» у тому протистоянні викликала багато питань.

За три дні до цього словенки провели поєдинок на внутрішній арені, де святкували впевнену перемогу. Звичайно, даний факт додавав їм впевненості перед зустріччю з українками. Зі свого боку представниці Дніпропетровщини підходили до єврокубку лише через тренування.

Прагнучи реваншу, волейболістки «Кальцита» активно розпочали гру та першими розмочили цифри. Скоро після невдалого кат-шоту Олівери Костич «Прометей» вирівняв паритет на табло – 3:3. А після результативного блоку Насі Дімітрової – вийшов уперед – 4:5. Забігаючи наперед, відзначимо, що шальки терезів у стартовій партії без упину схилялися як в один, так і в інший бік.  

Крім побудови атак із потужним завершальним ударом, колективи також намагалися діяти креативно. Щоправда, не завжди це несло за собою позитивний результат. Наприклад, в одному з розіграшів наші суперниці здійснили скидання: вийшло несподівано, але невдало – 8:10. Далі точним пострілом покарала опоненток за попередній трюк Катерина Дудник. До слова, догравальниця стала кращою снайперкою матчу, заробивши 21 бал. Як пояснила після поєдинку сама спортсменка, судді багато разів не помічали порушень з боку словенок, і цей факт її дуже мотивував.

Обидва наставники частенько користувалися тайм-аутами. Після одного з них господарки «знялися». Лора Кітіпова випадково торкнулася сітки і знову нічия – 11:11. Діана Мелюшкина, яка вийшла у старті, помилилася при спробі атакувати першим темпом. Згодом замість неї на паркеті з’явилася Марина Мазенко. Блокуючу відразу ж засмутила Наджа Бойса: українка не встигла поставити їй блок – 13:11.

Через декілька розіграшів «зачохлили» Хейді Казанову, яка в останніх зустрічах не демонструвала того рівня гри, який від неї очікують – 15:12. На щастя, чинний чемпіон України зумів зібратися та видав чудовий ривок – (2:7). Далі капітан «Прометея» Богдана Анісова подала в зону конфлікту, а наша пасуюча однією рукою майстерно добила м’яч до підлоги – 19:23. Віддавши кілька очок, підопічні Івана Петкова все-таки довели партію до логічного завершення – 21:25.

Другий відрізок розвивався за подібним сценарієм, що і перший. «Кальцит» знову вирвався в лідери та деякий час тримав наших спортсменок на відстані трьох-чотирьох пунктів – 4:1, 7:3. Гості не звикли перебувати в ролі наздоганяючих, тому хотіли якнайшвидше виправити своє становище. І їм це вдалося ще до екватора сету, коли Кітіпова подала ейс – 9:9. Скоро «червоно-білі» були вже попереду. Постаралася Анісова, проштовхнувши ігровий снаряд поміж рук суперниць.

Почалися «гойдалки», за яких відрив навіть у два бали вважався катастрофою – 15:13. Тому болгарський фахівець взяв тайм-аут, щоб акцентувати увагу своїх підопічних на прийомі. Бо раз-за-разом у представниць Дніпропетровщини виникали проблеми з доведенням. Втім, не вони одні помилялися в цьому протистоянні: після 30-секудної паузи господарки влучили в сітку, у такий спосіб надавши можливість українкам скоротити своє відставання до мінімуму.

Щоб вийти до наступного раунду єврокубку, нашим дівчатам на той момент залишалося виграти одну партію. Тому напруга помітно зростала. Ключовою фігурою у цей відрізок часу у складі клубу з Камника стала Сіллан Фатуматта, яку пасуюча Єва Морі все частіше підключала до атак.

Догравальниця пропускала перший поєдинок у Запоріжжі, через що гравцям «Прометея» було непросто протидіяти її пострілам. Обидва колективи до завершення сету йшли нога в ногу. Проте більш близькими до звитяги були саме підопічні Грегора Розмана – вони в підсумку й тріумфували – 27:25.     

Усе найцікавіше розпочалося в третьому відрізку зустрічі, який вирішив долю всього двоматчевого протистояння. Краще стартували в ньому саме «червоно-білі». Планер Дудник та атака першим темпом Мазенко лише підтверджують ці слова – 1:3. Наші спортсменки володіли ініціативою та десь на класі змушували помилятися своїх опоненток – 8:14.

Набрала хід Дімітрова – господарки вже не встигали за нападницею – 12:17. І, здавалося б, у команди Петкова все йде за планом. Аж раптом в ігровий процес втрутилася сама пані Фортуна. Після помилки нашої догравальниці, якій не вистачило ширини майданчика при перекиданні блоку, вводити круглого в гру пішла Аня Зорман. Неймовірно, але після її подач м’яч двічі поспіль зачепив трос та впав на нашій половині майданчика – це 16:17.

Словенки, побачивши «світло в кінці тунелю» в боротьбі з українським клубом, ніби повстали із попелу, зокрема все та ж Фатуматта. Навіть після того, як «Прометей» вкотре повів із солідним відривом – 20:23, опонентки не здавалися та билися до кінця – 23:23. Кінцівка подарувала нейтральним уболівальникам справжню насолоду. Фани ж обох клубів повинні були запасатися валідолом по ходу партії. Адже сетболи мали як одні, так і інші волейболістки – 26:25, 27:28. Останнє слово лишилося за нами: подарував же путівку чемпіону України до наступного етапу змагань подвійний блок Катерини Дудник та Насі Дімітрової – 29:31.   

Склалося враження, що в заключному сеті на майданчику з’явилися лише гості – 12:25. Втім, можна зрозуміти підопічних Грегора Розмана, які в той момент перебували в подавленому стані. Було б навіть трохи дивно, якщо після такої прикрої невдачі вони почали демонструвати свою кращу гру.

Отже, за вихід до групового етапу Ліги чемпіонів «Прометей» змагатиметься з переможцем пари «Невшатель» (Швейцарія) – «Младост» (Хорватія). Друге протистояння цих команд відбудеться 14 жовтня. Відзначимо, що в першому поєдинку тріумфували швейцарки – 3-0.   

Фото: CEV