«Веро Воллей» - «Прометей»: непростий початок у Лізі чемпіонів, але він того вартий

Прометей

Свій перший поєдинок у Лізі чемпіонів ЄКВ сезону 2022/23 СК “Прометей” проведе 7 грудня проти одного з грандів Італії “Веро Воллей”. Гра відбудеться в місті Монца о 21:00 за київським часом. Не пропустіть трансляцію на YouTube-каналі DIVISPORT VOLLEYBALL.

Ліга чемпіонів ЄКВ — це найпрестижніший клубний турнір Європи. В основній сітці змагань беруть участь двадцять кращих команд континенту, серед яких і жіноча СК «Прометей». 

Підопічні Івана Петкова вдруге у своїй історії виступатимуть на груповій стадії Ліги чемпіонів. Цього сезону за результатами жеребкування вони потрапили до квартету "В", де зіграють з лідерками внутрішніх чемпіонатів: італійською командою з Монци “Веро Воллей“, французьким “Ле-Канне” та румунським клубом “Альба Блаж”.

Всього в цьому раунді буде п'ять груп. Їхні переможці напряму вийдуть до 1/4 фіналу. Всі другі команди та одна з третього місця з кращими показниками утворять три пари, які розіграють путівки до чвертьфіналу у двоматчевих протистояннях. Інші чотири колективи з третіх місць будуть переведені до чвертьфіналу Кубка ЄКВ. 

Гравчині СК “Прометей” — у відмінній формі

Склад СК “Прометей” формують переважно гравчині національної збірної України, який гармонійно доповнюють і легіонерки. Одними з лідерок атаки є українки Світлана Дорсман і Олександра Міленко та канадка Вікі Савар. 

У поточному сезоні  “червоно-білі”, зокрема, грають в елітному дивізіоні чемпіонату Чехії, де показують хороші результати. Наразі вони перебувають у відмінні формі, про що говорить і серія із семи поспіль останніх перемог. Цей успіх дозволив українками вийти на друге місце в турнірній таблиці Екстраліги.

Що являє собою італійський волейбол

І без того непростий жереб ще більше ускладнив українкам ситуацію календарем. Адже перший матч “Прометей” проведе на виїзді проти фавориток групи — італійок. 
 
Італія перебуває на провідних ролях у світовому волейболі, про що говорять і останні результати клубів і збірних цієї країни. Зокрема жіноча і чоловіча національні команди є чинними чемпіонами Європи. До того ж чоловіки стали переможцями останньої світової першості, а жінки здобули там “бронзу”.

Щодо результатів на клубному рівні серед жінок, то останні сезони в Лізі чемпіонів задає тон “Конельяно” — один з суперників “Веро Воллей” на внутрішній арені. У сезоні 2020/21 цей колектив виграв золоті медалі турніру, а в останньому — дійшов фіналу, де поступився турецькому “Вакіфбанку”.  

В Італії багато потужних команд, і всі вони гідно представляють свою країну на європейській арені. Тому людина, яка з ними не знайома, може собі тільки уявити ту конкуренцію в місцевому чемпіонаті, яка водночас формує просто космічний рівень волейболу. 

“Веро Воллей” — інтернаціональна команда 

Клуб з “Монци” очолює італійський фахівець Марко Гаспарі. Наразі під його керівництвом грають одні з кращих представниць багатьох країн: Італії, США, Сербії, Білорусі, Боснії і Герцеговини, Польщі та Бельгії. Інтернаціональність команди жодним чином не шкодить розвитку молодих гравчинь.  

Однією з лідерок “Веро Воллей” є італійка Міріам Сілла, яка була визнана кращою догравальницею останніх чемпіонату Європи і світу. Взагалі тут кожна волейболістка може похвалитися індивідуальними нагородами. Наприклад, полька Магдалена Стисяк — найліпша подаюча Ліги чемпіонів позаминулого сезону ще у складі “Скандіччі” — іншого італійського клубу;  а сербка Йована Стеванович — краща блокуюча Ліги націй-2022. 

Срібний призер чемпіонату Італії та чвертьфіналіст ЛЧ

У минулому сезоні підопічні Гаспарі дійшли до фіналу чемпіонату Італії. Однак у вирішальних матчах за Скудетто програли багаторазовому чемпіону своєї країни, вже згаданому нами “Конельяно”. 

Крім того, “Веро Воллей” є постійним учасником Ліги чемпіонів. За іронією долі, у чвертьфіналі минулорічного розіграшу турніру жереб знову-таки звів цю команду з “Конельяно”. Програвши обидва матчі, вона зупинилася за крок до півфіналу.  

Отже, на “Прометей” очікує непростий дебют у Лізі чемпіонів сезону 2022/23 проти гранда італійського волейболу. Проте заради таких цікавих матчів “червоно-білі” і грають у цьому турнірі, аби отримувати задоволення від кожного розіграшу та дарувати естетичну насолоду вітчизняним уболівальникам.